Niisiis.
Lihtsalt selguse huvides-- võtsin eelpool mainitud kriitika peale oma ratsarahva vibu, panin nööri peale ja proovisin järele. Lapiti on väljatõmme samasugune, mingit olulist erinevust pole. (Ootan kohe vastuväiteid ja olen valmis neile vastama.)
Sihtimine on sihtimine ka lapiti--proovitud. Ja ka lasknud olen. Ja pihta saanud. Lisaks rääkisin ma vibu üle hobuse pea viimisest, mitte konkreetselt laskmisest. Kui aga lasta, siis valdavalt oli stepirahvastel ankrupunkt kuskil rinnal, mitte põsenuki juures ja nad tihtipeale lasid maa-alasihtmärki. Lapiti laskmine on täiesti võimalik, praegusel ajal on see ilmselt harjumuse asi. Lisaks ei pea vibu olema täiesti horisontaalselt.
Noole spein-- võtkem näiteks olukorra, et tihti võidakse/võidi lasta nooltega, mis olid saadud saagiks ja mille spein polnud sugugi mitte see, mis algselt vibu originaalnoolte tarvis mõeldud. Seega võib noolt eemale visata ikka küll.
Ratsa-ammukütid-- nagu öeldud, neil on raske relva laadida ja see laadimine võtab aega. Ratsaküttide puhul peab aga tule tihedus olema suur, sest muidu poleks ratsa tulekul-minekul mõtet.
Oletame, et üksus ratsavibulasi sööstab vastase suunas ja suudab enne tagasipöördumist ja ka selle ajal välja lasta 5-6 noolt. Kogu selle aja sees on ta vastase tule all ja liigub suure kiirusega, et vähendada vastase võimekust teda tabada. Kujutage nüüd ette, et ratsa-ammukütt suudab sama manöövri jooksul teha vaid ühe lasu. Sõnaga-- selline aretus ei tasu end ära, laadimise mehaanika ja manuaalsed sooritused on liiga keerukad, lisaks vajab amb väga tugevat toetuspunkti, et laadida.
Vabandust teemavälise kraaksatuse pärast.