Minu mõte hakkas tööle veidi teise suuna pealt, mis puudutab mängitava persooni tegemist ja erivõimeid.
Mõelge kulminatsioonipunktidele raamatutes või filmides, kus tegelased ütlevad kõikvõimalikke vapustavaid ja hästi kõlavaid lauseid (nagi Frodo: "The ring is mine!" ja Darth Vader: "I'm your father" jne) ja teevad tegusid, millel on suured dramaatilised tagajärjed. Mida saaksid nii mängija kui GM teha, et sarnased situatsioonid esineksid ka mängus?
Arvamus, et mängijatele erivõimete jagamisega tuleb võimalikult koonerdada on üsna levinud. Seda on vist isegi populaarsetesse rollimängiraamatutesse kirjutatud. Selline suhtumine on omajagu vildakas ja võib viia kammitsetud mänguni, kus mängija pole eriti keegi ja ei oska eriti midagi. Mängijad vajavad erivõimeid mis nad eriliseks teeksid. Need erivõimed ei pruugi olla ei esemelised ega maagilised.
On täiesti võimalik mängida mängu, kus erivõimeid on palju. Ainus oht erivõimetega on see, et nad võivad (aga ei pruugi) teha mängu keeruliseks. Erivõimete küsimisel ja andmisel soovitan, et GM ja mängija põhjalikult arutaksid kuidas need tomivad, koos näidetega situatsioonidest kus neid on võimalik kasutada, et keset mängu ei selguks, et nad on võimetest erinevalt aru saanud.
Üks hästi toiminud erivõime on "õnnepunktid" (kasutatav ka täiesti maagiavabas maailmas). Õnnepunktide eesmärk on võimaldada mängijal dramaatilistes situatsioonides (mängu kulminatsioonikohtades) "kangelastegusid" teha, st võimaldada teha tegusid, mille õnnestumine oleks tavaliselt ebatõenäoline. Õnnepunktid on erinevad boonused tegevustele, täringuvisetele või boonusvisked (olenevalt mängusüsteemist) mida on äärmiselt piiratud koguses. White-Wolfi mängusüsteem(id) on sellist asja teatud määral kasutanud (tuntud seal "willpoweri" nime all), eri redaktsioonides on selle mõju suurus olnud erinev.
Üheks erivõimeks võivad olla ka teadmised. Täpselmalt, teadmised asjade kohta mis võivad mängida olulist osa mängu kulminatsioonipunktides. Teadmised võivad anda mängiaje huvitava eelise ja nende kasutamine või avaldamimne võib põhjustada kena draamat.
Kokkuvõtteks, mängijad peaksid olema mängus toimuva keskmes ja olema ühe või teistsuguse lahenduse saabumise põhjustajad (või vähemalt, oleks hea, kui see nii oleks

Ja pisikene kommentaar ka eelneva (reegleid puudutava) arutelu kohta

Xan kirjutas:Lihtsalt minu mängudes on lolluste tegemine karistatav surmaga.
Võib-olla Xan mõtles sellega midagi muud, aga minu arvates ei tohiks mängijaid karistada

Kui mängija saab oma eksliku tegevuse tõttu surma, siis see on loogiline. Kui mängija saab mängujuhi poolt juhitud kurja saatuse eriliseks tähelepanu objektiks oma rumala käitumise tõttu, siis see on ebaloogiline. Kunagi ammu oli kasutusel sellise asja kohta spetsiaalne väljend: "mooduli viha". Näiteks: "Mooduli viha langes minu peale"