mart kirjutas:[...]
Minu arvates on rollimängudes üks olulisemaid komponente valikud, mida antakse mängitavale persoonile. Selliseid valikuid, mis oluliselt mõjutavad teda ja/või mängumaailmat. Mängitav persoon ei saa ja ei tohigi olla kõikvõimas, aga valikud peavad tal olema. Harilikult on sellise valiku ees seismine mängu kulminatsioonipunkt (soovtav on mängijal lasta selle valiku tegemise ees mõnda aega "praadida", et oleks võimalik valiku tagajärgede suuruse üle järgi mõelda ja et kulmineerumine kohale jõuaks). Minu arvates on mängujuhi üks olulisemaid kohustusi neid valikuid organiseerida.
[...]
Olen väga nõus selle valikute asjaga.
Ise olen seda nimetanud "Tegelase Kahvlisse Ajamiseks" elik tegelasel on erinevaid võimalusi, aga ükski neist ei ole selgelt hea või halb, õige või vale. Ta peab midagi valima ja tema valikutel on tagajärjed - ning nii nagu valikud pole ühesed, pole seda ka tagajärjed.
See peaks olema huvitav tegelasele läbi teha, seda peaks olema huvitav kõrvalt jälgida kui lugu ning tegelikult väidan ma, et see on täiesti piisavalt realistlik - minu elus vähemalt ei ole just eriti palju valikuid olnud selgelt läbinähtavad "Võta mind, ma olen ühekorraga valge, helge, meeldiv, õige, arendav, õpetlik jne", valikuid aga loomulikult on tehtud hulgi.
Kõik tagajärgedega

Aga muidugi ei saa öelda, et see valikute ettesättimise asi alati toimiks. Vahel ei pane mängija tähelegi, et ta peaks mingi kohutavalt olulise valiku tegema nüüd ja marsib kogu põnevusest lihtsalt mööda. Ja vahel valib ta selgelt destruktiivselt ja ebaloogiliselt, sest tal on mingi mänguolukorrast väljaspoole jääv põhjus, ja mängujuhid peavad sellega leppima. Ja vahel sattub kõige olulisem valik mängijale kogemata ette päris mängu alguses, siis on tema hetk ära, ja ülejäänud aja ta igavleb ja laamendab niisama, sest temaga on nüüd kõik selge (mul endal sattus ükskord mängijana selline olukord ette. Kuigi ma laamendasin ainult väga mõõdukalt).
Ikkagi olen ma väga selle poolt, et mängu teevad huvitavaks valikud.
(Mul muidugi ei ole ka lahinglarpari oskusi, soont ega kogemusi. Üsna kindlasti on toores võitlusadrenaliin jälle teistmoodi põnev.)