Postitas Orz 19:28 26. Jaan 2005
Misasi see reaalsuse eest põgenemine on?
Reaalsust on nagunii kahte sorti: üks on subjektiivne reaalsus ehk maailm milles ise elad ja mida ise tajud, ükskõik, kas sööd saia, müüd tarkvara või lõikad noaga sõrme.
Teine reaalsus on väline reaalsus, mis on muidugi üks üsna segane mõiste, sest kõik näevad seda läbi subjektiivse reaalsuse. Objektiivne reaalsus ei ole küll lihtne subjektiivsete reaalsuste summa, aga üks kuradima moodi keeruline kokkulepe, millest nüüd täpselt aru ei saa küll. Noh, kord arvatakse, et maa on ümmargune, aga enne oli lapik; rahvas arvab üht, eksperdid teist, Sina ise kolmandat - mine võta kinni.
Küsin, kas järgmised näited vastavad eskapismi kriteeriumile või mitte. Vastuste tulemustena saaks ehk teadagi, misasi siis see reaalsuse eest põgenemine on. Obj. eaalsust ennast defineerima ei püüagi hakata.
1. Kui ma püüan puu otsast kepiga banaani kätte saada, kas see on eskapism? (püüdes end subjektiivselt samastada ahviga, ent tajudes samal ajal ümbritsevat keskkonda)
SUBJEKTIIVNE OLEK: inimene
OBJEKTIIVSELT* TAJUTAV EESMÄRK: ratsionaalne
2. Kui ma imiteerin niisama üksi metsas olles ahvi, kes üritab puu otsast kujuteldava kepiga banaani alla lüüa, kas see on eskapism?(püüdes end subjektiivselt samastada ahviga, ent tajudes samal ajal ümbritsevat keskkonda)
SUBJEKTIIVNE OLEK: ahv
OBJEKTIIVSELT* TAJUTAV EESMÄRK: irratsionaalne/imaginaarne
3. Kui ma imiteerin sõpradega metsas olles ahvi, kes üritab puu otsast kujuteldava kepiga banaani alla lüüa, eesmärgiga teha nalja, kas see on eskapism?(püüdes end subjektiivselt samastada ahviga, ent tajudes samal ajal ümbritsevat keskkonda)
OBJEKTIIVSELT* TAJUTAV EESMÄRK: irratsionaalne/imaginaarne
4. Kui ma imiteerin publiku ees tearilaval olles ahvi, kes üritab metsas puu otsast kujuteldava kepiga banaani alla lüüa, kuna see on minu töö, siis kas see on eskapism? (püüdes end subjektiivselt samastada ahviga, ent tajudes samal ajal ümbritsevat keskkonda)
OBJEKTIIVSELT* TAJUTAV EESMÄRK: ratsionaalne
5. Mõtted on murelikud, tunne on sant, sulgen silmad ja kujutllen vaimusilmas pärdikut, kes üritab puu otsast banaani kätte saada.
SUBJEKTIIVNE OLEK: inimene
OBJEKTIIVSELT* TAJUTAV EESMÄRK: irratsionaalne
ratsionaalsust tõlgendan kui kalkuleerimisest lähtuvat tegevust, mis kasutab peamiselt deduktiivset mõtlemist a la
1. eesmärk: süüa
2. seaduspära: kui lüüa pulgaga banaani, siis banaan kukub alla
3: oodatav sündmus: kui löön pulgaga banaani, saan süüa.
Protsess = vahend. Tulemus: oodatav tulemus.
irratsionaalsust tõlgendan kui uute kogemuste hankimise soovist lähtuvaid impulsse, mille eesmärk on avastada sündmus (või seaduspära?), mille tulemusena võib hiljem lisada eesmärkide nimekirja lisada uusi objekte või avastada mõni seaduspära. Protsess = eesmärk. Tulemus: ootamatu.
1. eesmärk: tegutsemine?
2. seaduspära: puudub (või oodatav?)
3. oodatav sündmus: puudub. Sündmus on alati ootamatu.
°