sci-fi = teadusulme
horror = õudusulme
kas siis sobib fantasy = nõidusulme
või turgatab mõni parem?
sest alati pole nõidusega pistmist (vt. kolm põrsakest)
ps väljend imeulme kõlab kahtlaselt ..
Moderaatorid: surra, mart, Teemon, Irve
ilmselt Risto Järv kirjutas:Imemuinasjutud – mitmetes keeltes ka “päris”-muinasjutud – kuuluvad Aarne-Thompsoni tüübikataloogis vahemikku 300-748*. Nendele juttudele on iseloomulik, et toimuvad ebatavalised sündmused, süžee on väljaarendatud, tegevuskoht- ja aeg on ebamäärased (ükskord ammu-ammu ühes kuningriigis). Tavaliselt on tegu olnud selgelt väljamõeldisega, rääkijad ise pole jutte uskunud.
Nagu rahvajutud üldse, nii on ka imemuinasjutud hõlpsasti ületanud rahvuspiire. Ka Eestis tuntud imemuinasjuttude sündmustik ei ole tuntud ainult Eestis, vaid need süžeed on rahvusvahelise tüübikataloogi koostanud Stith Thompsoni tuntud sõnade järgi levinud “Indiast Iirimaani”. Küll on iga konkreetset muinasjuttu mõjutanud rääkija isik: tema mälu, maailmanägemine ja ilmselt ka meeleolu.
“Eesti imemuinasjuttude” tüpoloogiat korrastatakse ning teaduslikku antoloogiat koostatakse muinasjutuprojekti töö käigus. Projekti käigus täpsustub ka imemuinasjutuüleskirjutuste täpne arv – praeguse hinnangu järgi on imemuinasjutte Eesti Rahvaluule Arhiivis u 5400 käsikirjalist teksti.
ohpuu kirjutas:"Kolm põrsakest" on loomajutt, millel pole mingi ulmega suuremat pistmist.
Surra kirjutas:sci-fi = teadusulme
horror = õudusulme
või turgatab mõni parem?
Ulmeguru kirjutas:Tegelikult ei saa ma aru, et miks inimesed sellise maakeelse ulmedefineerimisjamaga tegelevad?
Surra kirjutas:sci-fi = teadusulme
horror = õudusulme
või turgatab mõni parem?
Ulmeguru kirjutas:Tundub, et ulmelisti kunagine rähklus on siin foorumis uuele ringile minemas...
Kas science fantasy on siis teadusime või hoopis teadusnõidus?
Ulmeguru kirjutas:Tegelikult ei saa ma aru, et miks inimesed sellise maakeelse ulmedefineerimisjamaga tegelevad?
ohpuu kirjutas:Ulmeguru kirjutas:Tegelikult ei saa ma aru, et miks inimesed sellise maakeelse ulmedefineerimisjamaga tegelevad?
ilmselt sellepärast, et meil pole midagi paremat/halvemat teha. vahel võib ju keelt teritada. (nagu see hunt, kes oma keelt käia peal teritas, et paremini kitseema häält teha: tal oli muidu nii jäme keel, et kitsetalled ei jäänud uskuma, et see nende ema on, kui ta ukse taga kirelii, karelii jne laulis.)
Surra kirjutas:muinasjutuga on see häda, et ta on muinasjutt
pronto kirjutas:Minu arust sõi ta kriiti ja mitte igavusest, vaid sellepärast, et kõht oli tühi.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline