veiko100 kirjutas:Aga üldiselt ootaksin, et ohpuu siin sõna võtaks.
ja mina eriti ei tahaks. tuhat aastat tagasi toimunud või arvatud asjade kohta ma yldiselt midagi eriti väita ei tahakski, mõni veel usub ja levitab tõe pähe.
Uku Masing arvas, et kõige põlisem kõige suurema jumala nimi on maakeeles Vanaisa. no miks mitte. kindlasti olid tal omad põhjused nii arvata ja hea õnnega võib tal ka keeleajaloolises mõttes õigus olla (ma kahjuks ei mäleta, kui kauget aega tagasi ta mõtles). teine asi on see, et sellistel tegelastel kipub tihtipeale olema mitu kõrvuti käibivat nime, vrd Taevaisa, Vanaisa, Vanajumal, Taevataat. samas võib ju ka arvata, et toda tegelast on võidud ka ilma ristiusu mõjuta nimetada lihtsalt Jumalaks, vrd mokša Škaj, mis suure tähega on Vanajumal ehk taevajumal, väikese tähega aga lihtsalt mingi jumal

. Taevaisa ja Maaema oluliseks paariks pidamine on ysna universaalne ega sõltu yksikutest denominatsioonidest kuigivõrd.
mis Vanapaganasse puutub, siis see nimi sai yldkasutatavaks kunagi 19. aastasaja päris lõpus või 20. aastasaja alguses
post nativitatem Christi, syydistage Matthias Johann Eisenit. ja mis tegelasse puutub, siis on igasuguste asjade omavahelisi segunemisi igal aastatuhandel väga palju olnud. pole mõtet hakata arvama, et 12. aastasajal oli rohi rohelisem kui praegu. nii et yhelt poolt väita, et midagi sellesarnast pole enne olnud ja kõik tegelasega seotud legendid on tegelikult paavsti ja Saksa Ordu vandenõu tulemus, oleks naiivne. ja teiselt poolt: kui kysida, kas tegelane oli kunagi enne olemas, tuleb täpsustada, missugust tegelast yldse otsitakse ja mille järgi (kas selle-ja-sellenimelist, kas nii pikka ja nii laia, kas sarvilist, kas seda tõbrast, kes selle kivi siia viskas või järve tekitas või lamma ära varastas). kellegi annab ikka syydlaseks lavastada

kellegi ikka leiab, kui otsida.
Tooru ~ Pikne ~ Uku ehk piksejumal ja myristaja peajumalana või hoopis lihtsalt Vanajumal? maitse asi. mõni eristab neid kahte, mõni paneb nad yhte. Taevaisa ja Maaema pulmade iga-aastane mälestus on see, et maa on myrgine, st maas ei tohi istuda, enne kui pikne sealkandis löönud on (kui aru ei saanud, tõlgendage fröidistlikult, siis kohe saate aru). see asi justkui viitaks, et on yks ja sama. noh, samas on mulle ka mõni laplane väitnud, et Beive ehk Päike on seesama tegelane kui Jumal. monoteismi halb mõju? mine tea. põhimõtteliselt on igasuguseid seisukohti võimalik tõestada, ole ainult mees ja otsi materjali (eesti rahvaluule kogudest, naaber- või sugulasrahvaste juurest, kust tahes). tuhande aasta tagust eesti materjali nigunii pole, et selle põhjal midagi ytelda. ja seetõttu on igasugune dateerimine milgi määral laest võetud, võrdlusmaterjal ei kanna kuigi hästi välja.
ma nyyd loodan, et ma midagi eriti ei öelnud.