Moderaatorid: surra, mart, Teemon, Irve
Jux kirjutas: Millega 4e oma maine ära rikkus oli PHB1 raamatu sisu, mis peaks olema mängu A ja O. See suudeti aga nii puiselt kirja panna, et jäi mulje tõesti, et tegemist ei ole mitte rollimängu raamatuga, vaid mingi arvutimängu manualiga. 3.5 PHB-d pärast hiljem lugedes olin ma üllatunud, kui palju haaravamalt suudeti see tekst uuele mängijale edasi anda.
Irve kirjutas: Redaktsioonisõdasid ma pidada ei viitsi, aga süsteemi olulisust ei maksa alahinnata. Sõnastaksin selle nii, et mängustiilile mittevastav reeglistik mängu ei sega, aga mängustiiliga sobiv reeglistik annab mingi elevusttekitava sünergia. Paranoia ja Aken.
mart kirjutas:Tundub, et mängutootmisfirmadel on vajadus mingi aja tagant oma vana mängusüsteem maha jätta ja uuega välja tulla.
Põhjus ei pruugi sugugi olla see, et vana mängusüsteem oleks halb või ebaadekvaatne, vaid põhiliselt see, et mingi aja tagant osutub keeruliseks vanale mängule uusi arendusi müüa.
2004 lasi White Wolf oma vana maailma õhku ja tegi uue. Põhjus - maailma mütoloogia läks liiga keerukaks. Esimesed raamatud anti välja 1991 ja järgnevad raamatud hakkasid maailma mingis suunas arendama ja avardama. Need olid nagu järgnevad seeriad raamatu või filmisarjale. Mingil hetkel tekkis seisund, kus maailm oli sedavõrd avar ja keeruline, et uustulnukal oli väga raske ennast sellest läbi järada. Uusi tooteid sai müüa enamasti vaid paadunud fännidele, teiste jaoks olid need mõttekäigud liiga keerulised.
D&D algsed mängusüsteemivahetused tulid vist küll põhiliselt mänguloojate soovist uusi mängusüsteeme luua oD&D ja AD&D olid tükk aega paralleelselt arenduses. 2e aga vist soovist kõik vana värk veidi ravitud kujul uuesti maha müüa.
2e läks lõpuks päris hulluks. Uusi reegleid tehti nii kuidas juhtus ja üks reeglisepp ei tednud, mida teine parajasti oma raamatusse kirjutab. Puudus süsteem ja koordineeritus. Lisaks ummistati turg ära. Mäletan kuidas sai oodatud kunas ilmub "Complete Book of Kobolds". Kohutav hunnik süstematiseerimata reegleid. See lausa karjus vahetuse järgi.
3e tehti väga targalt. Süsteem tehti selline, et sinna oleks lihtle reegleid juurde kirjutada. Selle tõttu on ta siiani populaarne ja firmad annavd siiani selle süsteemi jaoks raamatuid välja.
4e (ise pole seda kunagi mänginud) tehti ilmselt selle pärast, et 3e raamatuid sai liiga palju. Kui ma vaatan kasvõi Monte Cooki poolt välja antud d20 raamatuid, siis juba nende hulk on hirmutav. Forgotten Realmsi on lihtsam uuesti välja anda, kui midagi uut juurde mõelda. Süsteemi ei vahetatud mitte selle pärast, et süsteem oleks halb olnud. Kui 4e toodete kataloogi sirvida, siis ka seda on juba praegu kohutavas koguses, tõenäoliselt tuleb ka sellele varsti "upgrade".
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline